Groei industriële productie teruggevallen

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april bijna 1 procent hoger dan in april 2010. Daarmee is de productiegroei verder teruggelopen. In maart was de toename met 3 procent al beduidend kleiner dan in februari (9 procent). De industriële productie ligt nog steeds onder het niveau van voor de kredietcrisis.

Met 23 procent nam de productie het meest toe in de transportmiddelenindustrie. Ook in de elektrotechnische en machine-industrie, de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie was er een toename. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie leverde daarentegen 3 procent minder productie dan een jaar eerder.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode maart - april 1,5 procent lager dan die in januari - februari 2011.

Productie industrie

Productie industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.