Centraal Bureau voor de Statistiek, Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

HomeThema'sDossiersConjunctuurPublicatiesConjunctuurberichtInhoud > Conjunctuurbeeld vrijwel stabiel

Conjunctuurklok, maandag 30 juni 2014 9:30

Conjunctuurbeeld vrijwel stabiel

U heeft javascript en de laatste versie van de Flash plugin nodig.

Analyse juni:

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is van mei op juni vrijwel niet veranderd. Het economisch herstel is broos en maakt al een aantal maanden pas op de plaats. Verbeteringen en verslechteringen in de Conjunctuurklok hielden elkaar nagenoeg in evenwicht. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt iets minder diep in de fase van herstel dan een aantal maanden geleden.

Op de vacatures en uitzenduren na, is van alle indicatoren in de klok nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Hierdoor is de verdeling van de indicatoren over en in de kwadranten gewijzigd.

Drie indicatoren wisselden van kwadrant. De consumptie door huishoudens schoof door van het rode naar het gele kwadrant. De indicator ging van een neergaande over in een opgaande fase, maar presteert nog wel onder zijn langjarige trend. De orderontvangst van de industrie schoof door van het groene naar het oranje kwadrant. De indicator presteert wel boven zijn langjarige trend, maar valt van een opgaande terug in een neergaande fase. De productie van de industrie valt terug van het groene naar het rode kwadrant. Deze indicator gaat van een opgaande over in een neergaande fase en presteert nu slechter dan zijn langjarige trend.

Het zwaartepunt van de puntenwolk in de Conjunctuurklok ligt eind juni in de fase van herstel. Van de vijftien indicatoren staan er drie in het groene, vijf in het gele, zes in het rode een in het oranje kwadrant. Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarige trend en de groei neemt af. Ook bij indicatoren in het gele kwadrant ligt de groei onder hun langjarige trend, maar daar neemt de groei toe. Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend en neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend, daar neemt de groei echter af.

Het Conjunctuurdashboard laat de cyclus van de afzonderlijke indicatoren zien.
De Conjunctuurklokindicator laat de cyclus van het zwaartepunt van de puntenwolk zien.

Weten hoe de Conjunctuurklok werkt? Bekijk het CBS-filmpje ‘Hoe werkt de Conjunctuurklok?’ op YouTube.
Zien hoe de economische crisis verliep? Bekijk het CBS-filmpje ‘De economische crisis in beeld’ op YouTube.

Conjunctuurklok in nieuw jasje

Beknopte toelichting conjunctuurklok
Beschrijving afzonderlijke indicatoren van de Conjunctuurklok
Methodological aspects, concept, cycle computation and indicator selection
Het conjunctuurbeeld van het Interbellum (1922–1938)

Waardeer deze pagina:
Deel op Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Hyves