Centraal Bureau voor de Statistiek, Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

HomeThema'sDossiersConjunctuurPublicatiesConjunctuurberichtInhoud > Conjunctuurbeeld nauwelijks beter

Conjunctuurklok, vrijdag 28 november 2014 9:30

Conjunctuurbeeld nauwelijks beter

U heeft javascript en de laatste versie van de Flash plugin nodig.

Analyse november:

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in november een tikje beter dan in oktober. Het economisch herstel blijft echter broos. Vanaf de zomer van 2013 tot het voorjaar van 2014 verbeterde de conjunctuur gestaag, maar sindsdien is het tempo eruit. De verbeteringen overstemmen nipt de verslechteringen in de Conjunctuurklok van november. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt iets dieper in de fase van herstel.

In november is van alle indicatoren in de klok nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Hierdoor is de verdeling van de indicatoren over en in de kwadranten gewijzigd.

Drie indicatoren wisselen van kwadrant. Het consumentenvertrouwen schuift van het groene naar het groene kwadrant. De indicator gaat over van een opgaande naar een neergaande fase, maar presteert boven de langjarige trend. De uitzenduren en de investeringen gaan van het rode naar gele kwadrant. Deze indicatoren gaan van een neergaande over naar een opgaande fase, maar presteren nog wel onder hun langjarig gemiddelde.

Het zwaartepunt van de puntenwolk in de Conjunctuurklok ligt eind november in de fase van herstel. Van de vijftien indicatoren staan er zes in het gele, vijf in het groen, twee in het oranje en twee in het rode kwadrant. Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarige trend en de groei neemt af. Ook bij indicatoren in het gele kwadrant ligt de groei onder hun langjarige trend, maar daar neemt de groei toe. Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend en neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend, daar neemt de groei echter af.

Het Conjunctuurdashboard laat de cyclus van de afzonderlijke indicatoren zien.
De Conjunctuurklokindicator laat de cyclus van het zwaartepunt van de puntenwolk zien.

Weten hoe de Conjunctuurklok werkt? Bekijk het CBS-filmpje ‘Hoe werkt de Conjunctuurklok?’ op YouTube.
Zien hoe de economische crisis verliep? Bekijk het CBS-filmpje ‘De economische crisis in beeld’ op YouTube.

Conjunctuurklok in nieuw jasje

Beknopte toelichting conjunctuurklok
Beschrijving afzonderlijke indicatoren van de Conjunctuurklok
Methodological aspects, concept, cycle computation and indicator selection
Het conjunctuurbeeld van het Interbellum (1922–1938)

Waardeer deze pagina:
Deel op Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Hyves