Centraal Bureau voor de Statistiek, Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

HomeThema'sDossiersConjunctuurPublicatiesConjunctuurberichtInhoud > Conjunctuurbeeld weinig veranderd

Conjunctuurklok, donderdag 31 juli 2014 9:30

Conjunctuurbeeld weinig veranderd

U heeft javascript en de laatste versie van de Flash plugin nodig.

Analyse juli:

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is van juni op juli vrijwel niet veranderd. Het economisch herstel stagneert al een aantal maanden. Ook in juli hielden de verbeteringen en verslechteringen in de Conjunctuurklok elkaar nagenoeg in evenwicht. De meeste indicatoren in de Conjunctuurklok verkeren in een opgaande fase, dat wil zeggen dat hun groei toeneemt.

In juli is van de tien maandindicatoren in de klok nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Hierdoor is de verdeling van de indicatoren over en in de kwadranten gewijzigd.

Slechts een indicator wisselde van kwadrant. De consumptie door huishoudens schoof door van het gele naar het groene kwadrant. De indicator bevond zich al in een opgaande fase, maar presteert nu ook boven zijn langjarige trend. Ook binnen de kwadranten veranderde het een en ander. Zo ging het ging beter met de faillissementen en de werkloosheid, maar verslechterde het beeld bij de productie en de uitvoer.

Het zwaartepunt van de puntenwolk in de Conjunctuurklok ligt eind juli in de fase van herstel. Van de vijftien indicatoren staan er vier in het groene, vier in het gele, zes in het rode en een in het oranje kwadrant. Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarige trend en de groei neemt af. Ook bij indicatoren in het gele kwadrant ligt de groei onder hun langjarige trend, maar daar neemt de groei toe. Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend en neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend, daar neemt de groei echter af.

Het Conjunctuurdashboard laat de cyclus van de afzonderlijke indicatoren zien.
De Conjunctuurklokindicator laat de cyclus van het zwaartepunt van de puntenwolk zien.

Weten hoe de Conjunctuurklok werkt? Bekijk het CBS-filmpje ‘Hoe werkt de Conjunctuurklok?’ op YouTube.
Zien hoe de economische crisis verliep? Bekijk het CBS-filmpje ‘De economische crisis in beeld’ op YouTube.

Conjunctuurklok in nieuw jasje

Beknopte toelichting conjunctuurklok
Beschrijving afzonderlijke indicatoren van de Conjunctuurklok
Methodological aspects, concept, cycle computation and indicator selection
Het conjunctuurbeeld van het Interbellum (1922–1938)

Waardeer deze pagina:
Deel op Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Hyves