Centraal Bureau voor de Statistiek, Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

HomeThema'sDossiersConjunctuurPublicatiesConjunctuurberichtInhoud > Conjunctuurbeeld verbetert opnieuw een fractie

Conjunctuurklok, dinsdag 31 maart 2015 11:30

Conjunctuurbeeld verbetert opnieuw een fractie

U heeft javascript en de laatste versie van de Flash plugin nodig.

Analyse maart:

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in maart 2015 een fractie beter dan in februari. Het economisch herstel gaat langzaam. Vanaf de zomer van 2013 tot het voorjaar van 2014 verbeterde de conjunctuur gestaag, maar sindsdien gaat de verbetering stapsgewijs. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt diep in de fase van herstel.

In maart is van alle indicatoren in de klok, op de vacatures en uitzenduren na,  nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Hierdoor is de verdeling van de indicatoren over en in de kwadranten gewijzigd.

Vijf indicatoren wisselen van kwadrant. Het consumentenvertrouwen schuift van het rode door naar het groene kwadrant. De indicator gaat over van een neergaande in een opgaande fase, en presteert ook boven zijn langjarige trend. Het arbeidsvolume van werknemers en de gunstige tijd voor grote aankopen schuiven van het gele naar het groene kwadrant. De indicatoren blijven in een opgaande fase, maar presteren nu boven hun langjarige trend. De productie industrie gaat van het rode naar het gele kwadrant. De indicator zit nu in een opgaande fase, maar presteert wel nog onder zijn langjarige trend. De ontvangen orders schuiven van het groene door naar het oranje kwadrant. Deze indicator gaat van een opgaande over in een neergaande fase, maar presteert wel boven zijn langjarige trend.

Het zwaartepunt van de puntenwolk in de Conjunctuurklok ligt eind maart diep in de fase van herstel. Van de vijftien indicatoren staan er tien in het groene, twee in het gele, twee in het oranje en een in het rode kwadrant. Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarige trend en de groei neemt af. Ook bij indicatoren in het gele kwadrant ligt de groei onder hun langjarige trend, maar daar neemt de groei toe. Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend en neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend, daar neemt de groei echter af.

Het Conjunctuurdashboard laat de cyclus van de afzonderlijke indicatoren zien.
De Conjunctuurklokindicator laat de cyclus van het zwaartepunt van de puntenwolk zien.

Weten hoe de Conjunctuurklok werkt? Bekijk het CBS-filmpje ‘Hoe werkt de Conjunctuurklok?’ op YouTube.
Zien hoe de economische crisis verliep? Bekijk het CBS-filmpje ‘De economische crisis in beeld’ op YouTube.

Conjunctuurklok in nieuw jasje

Beknopte toelichting conjunctuurklok
Beschrijving afzonderlijke indicatoren van de Conjunctuurklok
Methodological aspects, concept, cycle computation and indicator selection
Het conjunctuurbeeld van het Interbellum (1922–1938)

Waardeer deze pagina:
Deel op Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Hyves