Centraal Bureau voor de Statistiek, Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

HomeThema'sDossiersConjunctuurPublicatiesConjunctuurberichtInhoud > Conjunctuurbeeld verbetert opnieuw een fractie

Conjunctuurklok, vrijdag 27 februari 2015 9:30

Conjunctuurbeeld een fractie beter

U heeft javascript en de laatste versie van de Flash plugin nodig.

Analyse februari:

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in februari 2015 een fractie beter dan in januari. Het economisch herstel gaat langzaam. Vanaf de zomer van 2013 tot het voorjaar van 2014 verbeterde de conjunctuur gestaag, maar sindsdien is het tempo vertraagd. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de fase van herstel.

In februari is van alle indicatoren in de klok nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Hierdoor is de verdeling van de indicatoren over en in de kwadranten gewijzigd.

Zeven indicatoren wisselen van kwadrant. Zo zijn het bruto binnenlands product, de vacatures en de investeringen overgegaan van het gele naar het groene kwadrant. Deze indicatoren blijven in een opgaande fase, maar presteren nu boven hun  langjarige trend. Het producentenvertrouwen gaat van het groene naar het oranje kwadrant. Deze indicator gaat van een opgaande over in een neergaande fase, maar presteert wel nog boven zijn langjarige trend. Het consumentenvertrouwen schuift van het oranje door naar het rode kwadrant. De indicator blijft in een neergaande fase, maar presteert nu onder zijn langjarige trend. De productie industrie ten slotte gaat van het gele naar het rode kwadrant. De indicator gaat van een opgaande over in een neergaande fase en blijft onder zijn langjarige trend presteren.

Het zwaartepunt van de puntenwolk in de Conjunctuurklok ligt eind februari in de fase van herstel. Van de vijftien indicatoren staan er acht in het groene, drie in het gele, drie in het rode en een in het oranje kwadrant. Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarige trend en de groei neemt af. Ook bij indicatoren in het gele kwadrant ligt de groei onder hun langjarige trend, maar daar neemt de groei toe. Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend en neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend, daar neemt de groei echter af.

Het Conjunctuurdashboard laat de cyclus van de afzonderlijke indicatoren zien.
De Conjunctuurklokindicator laat de cyclus van het zwaartepunt van de puntenwolk zien.

Weten hoe de Conjunctuurklok werkt? Bekijk het CBS-filmpje ‘Hoe werkt de Conjunctuurklok?’ op YouTube.
Zien hoe de economische crisis verliep? Bekijk het CBS-filmpje ‘De economische crisis in beeld’ op YouTube.

Conjunctuurklok in nieuw jasje

Beknopte toelichting conjunctuurklok
Beschrijving afzonderlijke indicatoren van de Conjunctuurklok
Methodological aspects, concept, cycle computation and indicator selection
Het conjunctuurbeeld van het Interbellum (1922–1938)

Waardeer deze pagina:
Deel op Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Hyves