Centraal Bureau voor de Statistiek, Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

HomeThema'sDossiersConjunctuurPublicatiesConjunctuurberichtInhoud > Conjunctuurbeeld blijft nagenoeg hetzelfde

Conjunctuurklok, vrijdag 29 augustus 2014 9:30

Conjunctuurbeeld blijft nagenoeg hetzelfde

U heeft javascript en de laatste versie van de Flash plugin nodig.

Analyse augustus:

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is van juli op augustus vrijwel niet veranderd. Het economisch herstel stagneert al maanden. Ook in augustus hielden de verbeteringen en verslechteringen in de Conjunctuurklok elkaar nagenoeg in evenwicht. Iets meer dan de helft van de indicatoren in de Conjunctuurklok verkeert in een opgaande fase, dat wil zeggen dat de groei toeneemt.

In augustus is van alle indicatoren in de klok nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Hierdoor is de verdeling van de indicatoren over en in de kwadranten gewijzigd.

Zes indicatoren wisselen van kwadrant. Het bruto binnenlands product, de uitvoer van goederen en het arbeidsvolume gaan van het rode naar het gele kwadrant. De indicatoren gaan van een neergaande over in een opgaande fase, maar ze presteren nog onder hun langjarige trend. Het producenten- en consumentenvertrouwen schoven van het groene door naar het oranje kwadrant. De vertrouwensindicatoren gaan over van een opgaande naar een neergaande kwadrant, maar presteren wel boven hun langjarige trend. De investeringen vielen van het gele terug naar het rode kwadrant. Deze indicator presteert onder zijn langjarige trend.

Het zwaartepunt van de puntenwolk in de Conjunctuurklok ligt eind augustus net in de fase van herstel. Van de vijftien indicatoren staan er zes in het gele, twee in het groene, vier in het rode en drie in het oranje kwadrant. Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarige trend en de groei neemt af. Ook bij indicatoren in het gele kwadrant ligt de groei onder hun langjarige trend, maar daar neemt de groei toe. Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend en neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarige trend, daar neemt de groei echter af.

Het Conjunctuurdashboard laat de cyclus van de afzonderlijke indicatoren zien.
De Conjunctuurklokindicator laat de cyclus van het zwaartepunt van de puntenwolk zien.

Weten hoe de Conjunctuurklok werkt? Bekijk het CBS-filmpje ‘Hoe werkt de Conjunctuurklok?’ op YouTube.
Zien hoe de economische crisis verliep? Bekijk het CBS-filmpje ‘De economische crisis in beeld’ op YouTube.

Conjunctuurklok in nieuw jasje

Beknopte toelichting conjunctuurklok
Beschrijving afzonderlijke indicatoren van de Conjunctuurklok
Methodological aspects, concept, cycle computation and indicator selection
Het conjunctuurbeeld van het Interbellum (1922–1938)

Waardeer deze pagina:
Deel op Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Hyves