Renteverschillen eurozone uitzonderlijk groot

In juni bedroeg de rente op de jongste tienjarige Nederlandse staatsobligatie 2,9 procent. Dat is veel lager dan gemiddeld in de eurozone. Van de eurolanden betaalde alleen Duitsland met 2,5 procent een nog lagere rente. Met 9,1 procent was de rente op Griekse staatsobligaties veruit het hoogst.

Rente op Griekse staatsobligaties snel gestegen

In juni was de rente op Griekse staatsobligaties bijna twee keer zo hoog als zes maanden eerder. Deze sterke toename ging samen met hoge financieringstekorten en een lagere waardering van de kredietwaardigheid van de Griekse overheid. Ook in Portugal, Ierland, Spanje en Italië is de rente opgelopen.

In de andere eurolanden daalde de rente juist. Beleggers zoeken hun toevlucht in landen waar ze hun geld nog veilig kunnen wegzetten, waardoor in die landen de rente blijft dalen. In Nederland en Duitsland leidt dat tot historisch lage rentes.

Rente op jongste tienjarige staatsobligaties in eurolanden, december 2009 en juni 2010

Rente op jongste tienjarige staatsobligaties in eurolanden, december 2009 en juni 2010

Grootste verschil tussen hoogste en laagste rente sinds euro

Het verschil tussen de hoogste en de laagste rente in de eurozone is in de eerste helft van 2010 ongekend snel gegroeid. In juni bedroeg het verschil tussen de rente op Griekse en Duitse staatsobligaties maar liefst 6,6 procentpunt. Zo groot was het verschil tussen de hoogste en de laagste rente in de eurozone sinds de introductie van de euro nog nooit.

Verschil tussen hoogste en laagste rente op staatsobligaties binnen eurozone

Verschil tussen hoogste en laagste rente op staatsobligaties binnen eurozone

Wouter Jonkers

Bron: European Central Bank, Harmonised long-term interest rates for convergence assessment purposes