Meer besteed ondanks daling consumentenvertrouwen

Het vertrouwen van consumenten nam in september zeer sterk af door slecht economisch nieuws. Desondanks bleven de bestedingen van huishoudens op peil. In september en oktober van dit jaar hebben zij bijna 3 procent meer besteed dan een jaar eerder. De positieve ontwikkelingen op het gebied van inkomen en werkgelegenheid legden een stevig fundament onder de consumptiegroei.

Binnenlandse consumptie door huishoudens

Binnenlandse consumptie door huishoudens

Minder vertrouwen in economie

Het consumentenvertrouwen daalde in september 2007 met 16 punten. Dat was de grootste daling ooit. Van deze klap is het vertrouwen in de laatste drie maanden van 2007 niet hersteld. Toch zijn er nog bijna evenveel optimisten als pessimisten onder de consumenten.

Vooral over het economisch klimaat werden consumenten in september fors somberder. Het oordeel over de eigen financiële situatie verslechterde minder. Verder oordeelden consumenten maar een fractie minder positief over de vraag of het een gunstige tijd is voor het doen van grote aankopen.

Consumentenvertrouwen, gecorrigeerd voor seizoeneffecten

Consumentenvertrouwen, gecorrigeerd voor seizoeneffecten

Consumptiegroei door gunstige arbeidsmarkt

De terugval van het vertrouwen is niet terug te zien in de consumptieve bestedingen. Deze bleven op peil, mede door de gunstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De werkgelegenheid groeit inmiddels weer even snel als tijdens de periode van hoogconjunctuur eind jaren negentig. In het tweede kwartaal van 2007 waren er ruim 200 duizend banen van werknemers meer dan een jaar eerder. Verder is de werkloosheid fors teruggelopen. In september-november 2007 was 4,0 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dit is het laagste percentage in meer dan vijf jaar. Het aantal openstaande vacatures neemt al vier jaar vrijwel onafgebroken toe en bereikte eind september 2007 de hoogste stand ooit.

Meer inkomsten uit arbeid

Huishoudens kregen meer inkomsten uit arbeid door betaald werk aan te nemen, over te stappen naar een beter betaalde baan of door meer uren te gaan werken. Maar ook de andere werknemers kregen wat meer bestedingsruimte. De cao-loonstijging lag de afgelopen twee jaar iets boven de inflatie.

Inflatie en cao-loonstijging

Inflatie en cao-loonstijging

Karin van der Ven

Bron: Conjunctuurbericht