Prijsdaling bestaande koopwoningen blijft gelijk

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in januari gemiddeld 5,3 procent lager dan in januari 2009. De prijsdaling is even groot als in december. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling van tussenwoningen was met 3,5 procent het kleinst. De over het algemeen duurdere vrijstaande woningen daalden met 8,7 procent het meest in prijs.

In alle provincies waren de prijzen lager dan in januari 2009. De grootste daling deed zich voor in Noord-Holland, waar koopwoningen 8,6 procent goedkoper waren. In Groningen was de prijsdaling met 1,1 procent het kleinst.

Vergeleken met december 2009 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen 0,2 procent hoger. De prijsontwikkeling in de provincies laat een gemengd beeld zien. Zo waren de prijzen in Friesland, Groningen en Utrecht ongeveer 2 procent hoger dan een maand eerder. In Limburg waren ze echter circa 2 procent lager. De prijsontwikkeling in de overige provincies lag hier tussenin.

Ruim 7,7 duizend bestaande woningen wisselden in januari van eigenaar. Dat is ruim 11 procent minder dan een jaar eerder. Deze afname is iets groter dan die in december.

Bij de berekeningen van het Prijsindexcijfer Bestaande Koopwoningen wordt gebruik gemaakt van de waarde van de huizen zoals deze in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) bepaald is. Met ingang van verslagmaand januari 2010 zijn de berekeningen gebaseerd op WOZ-data met peildatum 1 januari 2008.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.