Forse bevolkingsgroei in de Randstad tot 2025

De bevolking van de Randstadprovincies groeit onverminderd door. Tussen 2010 en 2025 groeit de bevolking in de Randstadprovincies naar verwachting met 700 duizend, het aantal huishoudens met ruim 400 duizend. Daarbuiten doet de groei zich vooral voor in steden met bovenregionale voorzieningen, zoals hogere onderwijsinstellingen. De groei kan op termijn tot meer druk op de woningmarkt leiden aangezien veel gemeenten, ook in groeiregio’s, hun woningbouwplannen vanwege de crisis opgeschort hebben. Dit blijkt uit de nieuwe Regionale bevolkings- en huishoudensprognose van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bevolking Randstad groeit tot 2025 met 700.000 inwoners

Het inwonertal van de provincies Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht groeit tussen 2010 en 2025 naar verwachting met ongeveer 700 duizend, evenveel als in de afgelopen vijftien jaar. Een groot deel van de bevolkingsgroei heeft plaats in de grote steden. Zo groeit Amsterdam met ruim 110 duizend inwoners.

Lagere bevolkingsgroei buiten de Randstad

Buiten de Randstad ligt de verwachte bevolkingsgroei veel lager: met ongeveer 200 duizend extra inwoners tussen 2010 en 2025 ligt de groei de helft lager dan in de afgelopen vijftien jaar. Het inwonertal neemt vooral toe rond een aantal steden met bovenregionale voorzieningen, zoals hogere onderwijsinstellingen. Voorbeelden zijn Groningen, Arnhem/Nijmegen, Zwolle en de Brabantse stedenband.

Tot 2025 krimp in een derde van gemeenten

Terwijl de bevolking in een aanzienlijk deel van Nederland blijft groeien, zal de bevolkingskrimp zich tegelijkertijd uitbreiden, vooral in de periferie van Nederland. Een derde van de gemeenten in Nederland krijgt te maken met krimp van 2,5% of meer. De totale afname van het inwoneraantal tot 2025 bedraagt in deze gemeenten ruim 180.000 personen. In vier regio’s zal de bevolking per saldo aanmerkelijk krimpen tot 2025: de Achterhoek, Zeeuws-Vlaanderen, Oost-Groningen en Delfzijl en omgeving. In die regio’s krimpt de bevolking volgens de prognose met in totaal 25 duizend inwoners in de komende vijftien jaar.

Druk op de woningmarkt

Mede door de economische crisis hebben veel gemeenten hun bouwplannen opgeschort dan wel  afgelast. Toch zal de verwachte groei van het aantal huishoudens in Nederland, met circa 800 duizend tussen 2010 en 2025, opgevangen moeten worden in de woningmarkt.  Daar waar de bevolkingsgroei zich in de Randstad concentreert, is de groei van het aantal huishoudens binnen en buiten de Randstad ongeveer gelijk. Dit komt doordat buiten de Randstad het aantal personen per huishouden sneller daalt, als gevolg van een sterkere vergrijzing.

Na 2025

Op de langere termijn groeit de Randstad naar verwachting door, maar in een lager tempo. Tussen 2025 en 2040 wordt nog een groei van krap 400 duizend inwoners voorzien in de vier Randstadprovincies. In de rest van Nederland houden bevolkingsgroei en –krimp elkaar in die periode waarschijnlijk in evenwicht. In deze periode verliezen de eerder genoemde krimpregio’s in de periferie, Limburg en Noord- en Zuidoost-Drenthe volgens de prognose gezamenlijk ongeveer 100 duizend inwoners, terwijl de steden buiten de Randstad er juist extra inwoners bij krijgen. Voor de overige regio’s ontstaat onzekerheid met betrekking tot de vraag of er sprake zal zijn van groei, krimp of stabilisatie.

De PDF bevat het volledige persbericht.

StatLine, Inwonertal per regio

StatLine, Aantal huishoudens per regio