Een op de elf kinderen is enig kind

Het kindertal van vrouwen is in ons land de afgelopen decennia sterk gedaald, en grote gezinnen zijn relatief zeldzaam geworden. Toch groeien maar weinig kinderen op zonder broer of zus. Bijna de helft van alle kinderen van 8 tot en met 12 jaar heeft één broer of zus. Vier op de tien kinderen hebben zelfs twee of meer broers of zussen.

Gezin met twee kinderen populair

Het twee-kindgezin is veruit favoriet. Ruim de helft van de bijna een miljoen gezinnen met een jongste kind in de leeftijdsgroep van 8 tot en met 12 jaar telt twee thuiswonende kinderen. In slechts één op de vijf gevallen is sprake van één kind. Het aandeel van de gezinnen met één kind blijkt zelfs iets kleiner te zijn dan dat van de gezinnen met drie kinderen.

Gezinnen naar kindertal, jongste kind 8-12, 2002

Gezinnen naar kindertal, jongste kind 8-12, 2002

Vier van de tien kinderen: meer dan één broer of zus

Het gezin met twee kinderen mag dan het meest voorkomen onder de hier gepresenteerde gezinnen, toch hebben vier op de tien kinderen in het gezin gezelschap van meer dan één broer of zus. Ruim negen op de tien kinderen hebben ten minste één (nog thuiswonende) broer of zus. Er blijken zelfs iets meer kinderen met drie broers/zussen te zijn dan kinderen zonder broer of zus. In totaal woont bijna één op de elf kinderen in een gezin zonder broer of zus.

8-12-jarigen naar aantal broers/zussen

8-12-jarigen naar aantal broers/zussen

Eén op de dertig kinderen alleen met vader of moeder

De grootste groep kinderen van 8 tot en met 12 jaar maakt deel uit van het standaardgezin van twee ouders en twee kinderen. Nauwelijks kleiner is de groep kinderen met twee ouders en met twee of meer (thuiswonende) broers en/ of zussen. Slechts weinig kinderen hebben twee ouders maar geen broer of zus. Slechts zes procent van de kinderen maakt deel uit van zo’n klein gezin. Eenoudergezinnen tellen relatief vaker maar één kind, al heeft driekwart van de kinderen in een eenoudergezin een of meer broers of zussen. Slechts één op de dertig kinderen van 8 tot en met 12 jaar woont alleen met vader of moeder, zonder broer of zus.

8-12-jarigen naar aantal ouders en broers/zussen

8-12-jarigen naar aantal ouders en broers/zussen

Joop Garssen en Carel Harmsen