Steeds meer mannen worden weduwnaar

In 2001 werden bijna 18 duizend mannen weduwnaar. Dit is ruim 8 procent meer dan 10 jaar geleden. Het aantal vrouwen dat weduwe wordt daalde licht met 1 procent. Toch komt verweduwing nog steeds ruim twee keer zoveel voor bij vrouwen; bijna 41 duizend gehuwde vrouwen verloren in 2001 hun man.

Aantal mannen dat weduwnaar wordt

Mannen overleven steeds vaker hun echtgenote

De toename van het aantal mannen die hun vrouw verliezen hangt samen met positieve ontwikkeling van de levensverwachting van mannen. Weliswaar leven vrouwen gemiddeld langer dan mannen, maar het verschil wordt kleiner. Tien jaar geleden lag de levensverwachting van vrouwen ruim 6 jaar boven die van mannen. In 2001 was dit verschil minder dan 5 jaar

 Aantal vrouwen dat weduwe wordt

Kans om weduwe of weduwnaar te worden neemt toe met leeftijd

De kans om weduwe of weduwnaar te worden neemt snel toe met de leeftijd. In 2001 verloor van de gehuwde vrouwen van 90 jaar of ouder ruim 20 procent hun echtgenoot. Van de 70-74 jarige gehuwde vrouwen werd iets meer dan 4 procent weduwe.

Een lange huwelijksduur

De gemiddelde huwelijksduur was 43 jaar bij de echtparen die in 2001 te maken kregen met het overlijden van een van beide partners. Ongeveer 30 procent van de echtparen was tussen de veertig en vijftig jaar gehuwd en een bijna even groot deel tussen de vijftig en zestig jaar. Iets meer dan 7 procent was zelfs zestig jaar of langer gehuwd.

 Door overlijden ontbonden huwelijken naar huwelijksduur, 2001

Huwelijksjubilea

De cijfers van het aantal huwelijksjubilea laten eenzelfde beeld zien. Op 1 januari 2001 waren er 150 duizend echtparen die hun vijftigjarig jubileum reeds hadden gevierd. Bijna 14 duizend paren waren zestig jaar of langer gehuwd en ruim 200 echtparen zeventig jaar of langer.

Maarten Alders

Bron: StatLine, verweduwen naar leeftijd
          StatLine, verweduwen naar huwelijksduur