Minder bedrijven en personen failliet in 2010

  • 9 620 faillissementen in 2010
  • 9 procent afname t.o.v. 2009
  • Bouw: 20 procent meer bedrijven failliet

In 2010 zijn 9,6 duizend faillissementen uitgesproken. Dat is 9 procent minder dan in 2009. Het lichte economisch herstel in 2010 is ook terug te zien in de uitgesproken faillissementen.

Het aantal uitgesproken faillissementen van bedrijven (exclusief eenmanszaken) kwam in 2010 uit op 6,3 duizend. Dat is 10 procent lager dan een jaar eerder, maar nog altijd een van de hoogste aantallen bedrijfsfaillissementen die het CBS ooit heeft waargenomen in een jaar.

Het aantal faillissementen van natuurlijke personen daalde met 7 procent tot 2,3 duizend. Verder werden in 2010 duizend eenmanszaken, waarvan ongeveer de helft zzp’ers, failliet verklaard. Dat is 6 procent minder dan in 2009.

In bijna alle bedrijfstakken was in 2010 het aantal faillissementen lager. Alleen de bouwnijverheid (+20 procent) en de horeca (+7 procent) hadden een stijging. In de bouw bestond een groot deel van de faillissementen uit bedrijven in de utiliteitsbouw. Bij de horeca ging het vooral om restaurants en cafés. Het aantal bedrijven dat over de kop ging, nam het sterkst af bij de financiële instellingen, gevolgd door de zakelijke dienstverlening en de handel en reparatie van consumentenartikelen.

Ondanks een sterke daling noteerde de zakelijke dienstverlening nog altijd de meeste faillissementen (1,5 duizend). Hier gingen veel rechtskundige, dienstverlenende en economische adviesbureaus, uitzendbureaus, architectenbureaus en technisch adviesbureaus failliet. Ook in de handel en reparatie was sprake van een hoog aantal faillissementen, vooral in de groot- en detailhandel in kleding en schoenen en in meubels en woninginrichting.

Het aantal faillissementen van natuurlijke personen daalde in 2010 het sterkst in Flevoland, met 45 procent ten opzichte van 2009. In bijna alle provincies gingen minder personen failliet, behalve in Overijssel en Limburg. Gemiddeld werden 2 van de 10 duizend Nederlanders van 18 jaar of ouder failliet verklaard. Tussen de provincies varieerde de cijfers van gemiddeld 1 faillissement op de 10 duizend inwoners in Zeeland tot ruim 3 op de 10 duizend in Overijssel.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.