Meer dan de helft van alle huishoudens maakt gebruik van sociale regelingen

In opdracht van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) heeft het CBS onderzoek gedaan naar het gebruik van sociale regelingen. KING gebruikt dit onderzoek als input voor de site  Waar staat je gemeente? De cijfers van het CBS geven per provincie, gemeente en wijk  aan hoeveel huishoudens gebruik maken van ten minste één regeling of voorziening. De stapeling van regelingen geeft een indicatie van de (soms veelzijdige) problematiek waar huishoudens die van regelingen gebruik maken mee te maken hebben.

Vooral inkomensondersteuning

Meer dan de helft van alle huishoudens, 56 procent, maakte in 2012 gebruik van ten minste één sociale regeling op het gebied van sociale zekerheid, zorg en onderwijs. Het meest gebruikt werden regelingen en voorzieningen voor inkomensondersteuning: 43 procent van de regelingen en voorzieningen betreft inkomensondersteuning, zoals bijzondere bijstand en de ziektewet. Bijna 22 procent van de gebruikte regelingen waren voor arbeidsparticipatie, zoals WW- en WAO-uitkeringen. Regelingen en voorzieningen die betrekking hebben op jeugdzorg en zorg en welzijn zijn beide goed voor 13 procent van het totaal. Huishoudens maakten het minst gebruik van regelingen en voorzieningen voor onderwijs (9 procent).

Relatief veel gebruik van regelingen en voorzieningen in Oost-Groningen

In Oost-Groningen zijn relatief veel huishoudens die gebruik maken van minstens één regeling of voorziening. Ook in de Limburgse gemeentes Brunssum en Heerlen zijn relatief veel huishoudens met een sociale regeling. De drie gemeentes met de laagste aandelen zijn Delft, Terschelling en Wageningen.

Het hoogste aantal regelingen en voorzieningen waarvan  individuele huishoudens in 2012 gebruik maakten is 17.

Percentage huishoudens met minstens één regeling of voorziening t.o.v. alle huishoudens in de gemeente

Percentage huishoudens met minstens één regeling of voorziening t.o.v. alle huishoudens in de gemeente

Wilt u meer weten over uw eigen gemeente dan kunt u dit opzoeken in onderstaande tabel.

Bron: Gebruik en samenloop van regelingen en voorzieningen per provincie, gemeente en wijk, 2012 (maatwerktabel).

Na publicatie op 16 februari 2015 om 9:30 is de volgende zin in het artikel aangepast: "De drie gemeentes met de laagste aandelen zijn Delft, Terschelling en Wageningen". Hier stonden de gemeentes Amstelveen, Schiermonnikoog en Diemen genoemd.