Werkloosheid daalt

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte
  • Werkloosheid is in mei gedaald
  • Beroepsbevolking krimpt minder snel
  • Aantal  WW-uitkeringen in mei opnieuw afgenomen
  • Toename WW-uitkeringen 55-plussers in mei

Het CBS heeft vandaag bekendgemaakt dat de werkloosheid voor het eerst dit jaar is afgenomen doordat er meer mensen aan het werk zijn. In maart daalde het aantal werklozen ook, maar toen was de oorzaak dat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. De werkloosheid is in mei gedaald met 14 duizend personen en kwam uit op 8,6 procent van de beroepsbevolking.

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen voor de vierde maand op rij is afgenomen. In mei 2014 kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 436 duizend, 8 duizend minder dan in april.

In mei minder werklozen en meer mensen aan het werk

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in mei uit op 673 duizend personen. De werkloosheid daalde doordat er meer mensen betaald werk kregen. Deze ontwikkeling volgt op een groeiend aantal vacatures en uitzenduren begin dit jaar. Zowel de daling van de werkloosheid als de toename van de werkzame beroepsbevolking was het grootst bij 25- tot 45- jarigen. 

Beroepsbevolking krimpt minder snel

In de afgelopen drie maanden is de werkloosheid met gemiddeld 6 duizend personen per maand gekrompen. De werkzame beroepsbevolking was even groot als drie maanden geleden. De totale bevolking van 15 tot 65 jaar kromp echter in gelijke mate als de beroepsbevolking. In het eerste kwartaal van dit jaar was de afname van de beroepsbevolking nog ruim twee keer zo groot als de afname van de bevolking doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

Werkloosheid in Nederland relatief laag

In mei kwam de werkloosheid in Nederland volgens de ILO-definitie uit op 7,0 procent van de beroepsbevolking. In april was dat nog 7,2 procent. Daarmee is de werkloosheid in Nederland internationaal gezien relatief laag. De werkloosheid in de Eurozone bedroeg in april 11,7 procent en in de Europese Unie als geheel 10,4 procent. Met circa 5 procent was de werkloosheid het laagst in Oostenrijk en Duitsland.

Het werkloosheidspercentage volgens de ILO-definitie ligt lager dan volgens de nationale definitie. Dit komt vooral doordat internationaal alle mensen met een betaalde baan – ongeacht het aantal uren dat zij werken – tot de werkzame beroepsbevolking worden gerekend. Volgens de nationale definitie behoren mensen die minder dan twaalf uur per week werken, bijvoorbeeld scholieren en studenten met een bijbaantje, niet tot de beroepsbevolking.

Alleen meer WW-uitkeringen voor 55-plussers in mei

Het aantal lopende WW-uitkeringen nam in mei 2014 met 1,7 procent af tot 436 duizend. Vrijwel alle sectoren lieten vergeleken met april een daling zien van het aantal WW-uitkeringen. De afname is net zoals vorige maand het grootst bij seizoensgevoelige sectoren als landbouw, bouw en horeca. Voor vrijwel alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 55-plussers nam het aantal WW-uitkeringen af. Vergeleken met mei vorig jaar daalde alleen het aantal lopende WW-uitkeringen van jongeren tot 25 jaar. Onder 55-plussers was het aantal WW-uitkeringen in mei een kwart hoger dan een jaar geleden.

Bijna 50 duizend nieuwe WW-uitkeringen in mei

UWV verstrekte in mei 49 duizend nieuwe WW-uitkeringen, 11,1 procent meer dan een jaar geleden. Er werden 57 duizend uitkeringen beëindigd, 23,7 procent meer dan in mei vorig jaar. Het aantal vanwege werkhervatting beëindigde uitkeringen nam in mei dit jaar vergeleken met een jaar eerder  toe met 26,5 procent tot 29 duizend.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.