Hoogste werkloosheid in Flevoland

In 2012 is de werkloosheid in alle provincies toegenomen. Flevoland, Zuid-Holland en Groningen vormen de top drie met het hoogste werkloosheidspercentage. In het noorden van Nederland is de werkloosheid nog steeds relatief hoog, maar het verschil met de rest van het land is afgenomen.

Werkloosheid Flevoland bedroeg 8 procent

In 2012 was 6,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Flevoland had met 8 procent het hoogste aandeel werklozen. Ook in Groningen en Zuid-Holland lag de werkloosheid relatief hoog. Deze provincies vormden net als in 2011 de top drie.

Zeeland al vier jaar laagste werkloosheid

In Zeeland was de werkloosheid met 4,1 procent het laagst. Sinds de werkloosheid in 2009 weer begon op te lopen, had Zeeland telkens het laagste werkloosheidscijfer.

Werkloosheid naar provincie

Werkloosheid naar provincie

Verschil tussen Noorden en rest Nederland afgenomen

Twintig jaar geleden was de werkloosheid in Nederland met 6,5 procent ongeveer gelijk aan die in 2012. In Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) was toen 8,9 procent van de beroepsbevolking werkloos, tegenover 7,2 procent in 2012. Daarmee is de achterstand van de noordelijke provincies op de rest van Nederland aanzienlijk verminderd.

In West-Nederland sterkste stijging

Sinds de toename van de werkloosheid in 2009, is de werkloosheid in West-Nederland (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland) het sterkst toegenomen, van 3,7 naar 6,7 procent. Daarmee is de werkloosheid in het westen tot boven het landelijk gemiddelde gestegen.

Werkloosheid naar landsdeel

Werkloosheid naar landsdeel

Martijn Souren

Bron: StatLine, Beroepsbevolking; kerncijfers provincie