Steeds meer werknemers willen doorwerken tot 65 jaar

Het aandeel werknemers dat door wil werken tot 65 jaar is in vier jaar tijd verdubbeld: van 21% in 2005 naar 42% in 2009. De bereidheid om ook na het 65ste levensjaar werkzaam te blijven is lager: 13%. Dit zijn enkele eerste resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2009 (NEA) die eind 2009 is uitgevoerd door TNO en CBS met steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In 2009 lag de bereidheid om door te werken tot 65 jaar bij zowel jonge als oudere werknemers boven de 40% (zie Figuur 1). Ten aanzien van het niet willen doorwerken is er echter een verschil tussen jonge en oudere werknemers. Ongeveer 4 van de 10 werknemers ouder dan 55 jaar geven aan dat ze niet tot 65 jaar willen doorwerken. Onder werknemers jonger dan 25 jaar is dat maar 2 van de 10. Eenderde van de jongere werknemers geeft aan het nog niet te weten.
Mannen en vrouwen verschillen niet veel in de bereidheid door te werken tot 65 jaar. Vrouwen geven wel vaker aan dat ze het nog niet weten. Werknemers met een hogere opleiding willen vaker tot 65 jaar doorwerken dan middelbaar en laag opgeleiden.

De bereidheid om door te werken tot 65 jaar is het laagst in de bouwnijverheid. In die sector wil slechts eenderde van de werknemers tot 65 jaar doorwerken, terwijl bijna de helft aangeeft dat ze niet tot 65 jaar willen doorwerken (zie Figuur 2). Ook in de sectoren industrie, vervoer en communicatie, openbaar bestuur en in de financiële dienstverlening zijn relatief veel werknemers die niet tot 65 jaar werkzaam willen blijven. In de landbouw en visserij alsmede in het onderwijs en de zakelijke dienstverlening, zijn juist veel werknemers die aangeven wel door te willen werken tot 65 jaar.

De bereidheid om ook na het 65ste levensjaar werkzaam te blijven is minder groot (zie Figuur 3). Dertien procent van de werknemers geeft aan ook na het 65ste levensjaar werkzaam te willen blijven. Ongeveer 58% geeft aan niet langer te willen doorwerken en de rest (29%) weet het nog niet. De bereidheid door te werken na het 65ste levensjaar verschilt tussen werknemersgroepen. Mannen (15%) geven vaker aan door te willen werken na hun 65ste dan vrouwen (10%) en hoogopgeleide werknemers vaker (18%) dan laag (10%) en middelbaar opgeleiden (11%). Jongere werknemers weten vaak nog niet of zij na hun 65ste jaar werkzaam willen blijven. Oudere werknemers hebben hiervan een beter beeld; ruim 6 van de 10 geven aan niet door te willen werken na het 65ste levensjaar. Bij de jongeren is dat 4 van de 10.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief grafieken.