Meer vrouwen in het management

In 2001 was van alle managers ruim een kwart vrouw. Dit is bijna twee keer zoveel als in 1992. Het bedrijfsleven kent weinig vrouwelijke managers. In de non-profit sector en met name in de gezondheids- en welzijnszorg is het aandeel vrouwen in het management relatief hoog.

Vier op de tien werkenden is vrouw

De arbeidsdeelname van vrouwen is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2001 was het aandeel vrouwen in de werkzame beroepsbevolking 40 procent. De toegenomen arbeidsdeelname is gepaard gegaan met een sterke toename van vrouwen in managementfuncties.

Kwart van alle managers is vrouw

In 2001 was 26 procent van de managers vrouw. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 1992. Het aandeel van vrouwen in hogere en wetenschappelijke beroepen is tussen 1992 en 2001 gestegen van 31 naar 38 procent. Het aandeel vrouwen in het management blijft dus nog wel achter bij hun aandeel in alle hogere en wetenschappelijke beroepen.

Aandeel vrouwen in management en in hogere en wetenschappelijke beroepen

In het bedrijfsleven weinig vrouwelijke managers

Het bedrijfsleven telde in 2001 drie vrouwen op iedere tien werkenden. Het aandeel vrouwen onder managers bedroeg 13 procent. Tot het bedrijfsleven behoren de landbouw en visserij, industrie, bouwnijverheid en de commerciële dienstverlening.

Aandeel vrouwen naar bedrijfstak, 2001

Gezondheids- en welzijnszorg: veel vrouwen manager

In de niet-commerciële dienstverlening bestond 37 procent van het management uit vrouwen. In de non-profit sector werken veel vrouwen en dit vindt zijn weerslag in hun aandeel in het management. In de gezondheids- en welzijnsector zijn acht van de tien werkenden vrouw en vormen vrouwelijke managers zelfs een meerderheid.

Annemarie Boelens

Bron: StatLine