Centraal Bureau voor de Statistiek, Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

Volksgezondheid

De meeste Nederlanders voelen zich gezond. Als er naar gevraagd wordt, dan beoordelen 8 op de 10 Nederlanders de eigen gezondheid als goed of zeer goed in 2012. Toch houdt niet iedereen er een gezonde leefstijl op na. Zo blijkt bijna een kwart van de mensen van 12 jaar of ouder te roken. Bij mannen ligt dat aandeel hoger dan bij vrouwen. Daarnaast gaven 4 op de 5 mensen van 12 jaar of ouder aan wel eens bier, wijn of een ander drankje met alcohol te nuttigen. Van de mannen dronk 15 procent zelfs minstens een keer per week zes of meer glazen alcohol op een dag en was daarmee een zware drinker. Van de vrouwen dronk 10 procent minstens een keer per week vier of meer glazen alcohol op een dag. Ruim 70 procent van de Nederlanders gaf in 2012 aan het afgelopen jaar contact te hebben gehad met de huisarts en bijna 80 procent is naar de tandarts geweest.

lees meer...

“Het CBS heeft onverwacht veel dynamiek”

Ik ben hoofd van het Centrum voor Beleidsstatistiek. Wij doen - tegen betaling – speciaal onderzoek  in opdracht van externe opdrachtgevers zoals planbureaus en ministeries.

 Ruben Dood

Daarnaast kunnen onderzoeksinstellingen en universiteiten onder voorwaarden zelf onderzoek doen op basis van de CBS-gegevens, de zogenaamde microdatabestanden. Het CBS ontvangt over duizenden onderwerpen, zaken, instellingen bedrijven, personen en onderzoeken (standaard) enorm veel statistische informatie.

lees verder...