Centraal Bureau voor de Statistiek, Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

Economie

De Nederlandse economie groeide in het eerste kwartaal van 2015 met 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De consumptie door huishoudens steeg met 1,4 procent. Huishoudens gaven vooral meer uit een meubels en elektrische apparaten.
De investeringen stegen met 7,5 procent. De consumptie door de overheid steeg met 0,5 procent, de uitvoer van goederen en diensten was 3,0 procent hoger.
Op de financiële dienstverlening en de agrarische sector na produceerden alle bedrijfstakken meer dan een jaar eerder. De delfstoffenwinning en de bouw realiseerden de grootste productiestijging. Wat betreft de delfstoffenwinning is dat vooral terug te voeren op het eerste kwartaal van 2014 toen het uitzonderlijk warm was waardoor export en binnenlands verbruik van aardgas relatief laag waren. In het eerste kwartaal van 2015 lagen de temperaturen weer wat lager. De bouwproductie groeide vooral door het aantrekken van de woningmarkt. Binnen de zakelijke dienstverlening doet met name de uitzendbranche het goed.

lees meer...

“CBS is voor mij een journalistieke snoepwinkel”

Ik behoor met mijn 26 jaar tot de jongste werknemers van CBS. Net als mijn leeftijd is ook mijn functie atypisch: sinds maart 2015 werk ik op de communicatieafdeling als bedrijfsjournalist. Een nieuwe functie binnen CBS, die past bij de wens uit te groeien tot een nieuwsorganisatie. Aan mij de schone taak de actualiteit te koppelen aan de enorme berg data die we als organisatie in huis hebben.

Simon Bruyning

Die data zet ik vervolgens samen met inhoudsdeskundigen om in nieuwswaardige, relevante en leesbare nieuwsberichten. Mijn journalistieke achtergrond komt daarbij goed van pas.In mijn dagelijkse werkzaamheden kom ik overal in de organisatie, zowel in Heerlen als Den Haag. Doordat ik veel coproducties maak, is goede samenwerking van groot belang.

lees verder...