Centraal Bureau voor de Statistiek, Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

OnderwijsGereedschappenAardrijkskunde > Allochtonen per gemeente

Allochtonen per gemeente

Landkaart van Nederland met het percentage allochtonen per gemeente.

Wat is de animatie Allochtonen per gemeente?

De kaart geeft het percentage allochtonen per gemeente op 1 januari 2010. Met de schuifbalk onder het kaartje kies je de groep allochtonen waarvan je het aandeel wilt zien dat deze groep heeft in de bevolking in een gemeente. Hoe donkerder blauw een gemeente is, hoe hoger het percentage allochtonen. Onder ‘instellingen’ kun je de zogenaamde muisinformatie aanzetten: als je dan met je muis op een gemeente gaat staan zie je om welke gemeente het gaat.

Definities en verdeling westers, niet-westers

Een allochtoon is iemand die ten minste één ouder heeft die in het buitenland is geboren. Het CBS onderscheidt niet-westerse allochtonen en westerse allochtonen. Niet-westerse allochtonen (in de grafiek: ‘herkomstgroeperingen’) zijn Marokkanen, Turken, Antillianen en Arubanen, Surinamers, en een groep ‘overige niet-westerse allochtonen’. Westerse allochtonen komen uit Europese landen (zonder Turkije), Noord-Amerika, Oceanië, Indonesië of Japan.

Verschillen in spreiding tussen verschillende groepen allochtonen

Je kan zien waar de grootste concentraties Marokkanen wonen: in Amsterdam, Utrecht en Gouda (8 tot 12 procent), en waar de meeste Turken wonen: in Almelo, Leerdam en Schiedam (8 tot 12 procent). Je ziet ook meteen waar bijna geen Turken en Marokkanen wonen: in de noordelijke provincies. De spreiding van groepen niet-westerse allochtonen over het land is vrij beperkt. Westerse allochtonen wonen vrijwel evenredig gespreid over het land, met concentraties langs de grenzen. De spreiding van groepen allochtonen is verbonden met verschillende actuele vraagstukken op nationaal en regionaal niveau en in de steden.


Klik op het plaatje om naar de de visualisatie te gaan.

Allochtonen per gemeente

Waardeer deze pagina:
Deel op Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn Deel op Hyves